tvrtko2.jpeg

Ami azt illeti, nem mindennapos vendég itt az észak-kínai Tiencsinben Vujity Tvrtko, a TV2 volt riportere. Az meg talán még kevésbé szokványos, hogy állítása szerint új filmjében az Osztrák-Magyar Monarchia egykori koncessziós területe kap főszerepet, amit szintén „Trianonban csatoltak el.”


20160316_094513.jpg

(a kis képen Feng Guozhang hadúr villája látható)

Tény, hogy a Párizs melletti „békediktátum” szabályozza minden, az egykor Ausztria-Magyarországhoz tartozó terület jövőbeni hovatartozását, de valójában a kis Hajho (Haihe) – folyó parti pár-utcácskás császári és királyi tulajdonú zónát a kínai hatóságok már 1917-ben, a Központi Hatalmaknak küldött hadüzenetük nyomán visszavették. Két évtizedig sem állt fent tehát a Bokszerfelkelés leverése (1900) nyomán létrejövő kis „tengerentúli birtok”, vagy ahogy a Vasárnapi Újságban megjelent korabeli riport címe hirdette: „A Mi Kis Khinánk”.


tvrtko1.jpeg

Mindezekről és még ehhez hasonló dolgokról kérdezett Tvrtko, akivel a ma már felújított és sétáló utcává alakított folyóparton korzóztunk. Hogy pontosan mikor és milyen címen jelenik meg majd a készülő filmje – nem árulta el, de mindenképpen megtisztelő volt számomra, hogy kamerához nem szokott modoromban, de igyekezhettem kérdéseire kielégítő válaszokat adni.

Tvrtko március 16-án Tiencsinbe, majd az azt követő napokban Pekingbe látogatott, arról nem mondott többet, hogy hová vezet Kína után az útja.

20160316_095405.jpg
egy folytatásos tiencsini Rejtő-sztori:

I. Konspiráció az Osztrák-Magyar gyarmat ellen

II. Ki lesz a tiencsin Osztrák-Magyar Köztársaság elnöke?

még többet a
 volt Osztrák-Magyar területről, fikciómentesen: 

Az Osztrák-Magyar Koncesszió gyöngyszemei 

itt pedig a  volt osztrák-magyar konzulátus épülete 

A bejegyzés trackback címe:

https://mennyeiatjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr428508492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása