Mint ígértem, nekilátok feltérképezni a város legfőbb nevezetességének számító ún. koncessziós korszakban készült épületeit. De, hogy világos legyen, miről is beszélek, pár sorban megvilágítom a hátteret. Ez a korszak az 1860-as években kezdődött, amikor a nyugati hatalmak az ópiumháborúk során erőszakosan megnyitott Csing (Qing) Birodalomtól különleges igazgatású területekhez jutottak Sanghaj (Shanghai) és Tiencsin (Tianjin) városaiban. Az angol és francia kereskedelmi telepek mellé, a Bokszerlázadás 1901-es pekingi (Beijing) leversében részt vevő többi ország is zsákmányt szerzett, így jöttek létre az orosz,olasz, osztrák-magyar, belga, japán, német és amerikai koncessziók.Taku peking.jpg

(a kép a csk.blog.hu-ról származik)

Az első Világháborút követően a vesztes hatalmak (Ausztria-Magyarország és Németország),  elvesztették, valamint a forradalom utáni Oroszország lemondott a területeiről. A többi állam később, többnyire a második Világháborút követő évekig volt jelen a városban, "területen kívüli" zónáival. Az épületek nagyrésze a viharos évtizedek múltán is fennmaradt, és ma a kínai állam eléggé komolyan veszi ezeknek a rendbehozását, és fenntartását, mint a város legfontosabb turista látványosságait.

Ma (vasárnap) több ilyen volt zónát is meglátogattam, elsőként ebben a bejegyzésben a volt francia területen fekvő, és később Tiencsin egyik landmarkjává vált Hszikaj templomról (Xikai Catholic Church) vagy másnéven Szent József katedrálisról rakok fel fotókat. A templom 1913-ban épült, neoromán stílusban, és állítólag minden egyes kövét Franciaországból szállították ide hajóval. Később iskola is épült a templom mellett, ami ma természetesen állami kézben működik.100_4370.JPG

A templomot 1966-ban a kulturális forradalom idején a Vörös Gárdisták megrongálták, majd az 1976-os Tangsani (Tangshan) földrengés idején ismét megsérült. Az 1980-as években állították helyre a Teng Hsziaoping (Deng Xiaoping) -féle enyhülés idején.

A templomban több mise is van naponta, általában kínai nyelven,100_4378.JPG természetesen kínai pappal, de fél 12-kor van angol nyelvű mise is. Ma, amikor ott voltam és befényképeztem, épp kínai mise volt, hát mit ne mondjak, nem megszokott és elég sokan voltak. Amúgy a Kínai Katolikus Egyházról még annyit, hogy mivel az állam felügyeletett gyakorol felette, és nem ismeri el Róma tekintélyét, ezért a Szentszék nem tartja vele a kapcsolatot hivatalosan.

További képekért a fura Jézusról és Máriáról görgess lejjebb!

 

 

 

Akit a fenti témák jobban érdekelnek, meg a forrásokat szeretné látni:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Tiencsini_koncesszi%C3%B3s_z%C3%B3n%C3%A1k#cite_ref-Heritage_0-0

http://csk.blog.hu/2009/03/01/hol_apaink_vere_folyt_i_peking_tiencsin_1900_1901

http://en.wikipedia.org/wiki/St._Joseph_Cathedral_(Tianjin,_China)

 

100_4377.JPG100_4383.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://mennyeiatjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr624780566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2014.02.22. 11:50:23

"az 1901-ben Pekingben (Beijing) levert bokszerlázadásban részt vevő többi ország is "

Fuss neki még egyszer!

matyko 2014.02.23. 09:53:01

@Kara kán: Jogos, kösz! Javítottam.
süti beállítások módosítása