Kemény fejfájással ébredt Hugo Accurti, Őfelsége császári és királyi egykori sorhajókapitánya, a Hotung Építőtársaság igazgatótestületi tagja a már a kora reggeli órákban forrósodó levegőjű tiencsini villácskájában. Egész éjjel nem tudta öt percnél tovább lehunyni a szemét, nem tudott másra gondolni mint az előző koraesti beszélgetésre „azzal jóvágású haramiával”. Persze az ő számára, aki az elsők között lépett az észak-kínai ingoványos fövenyre a még a Taku erőd ostromakor, nem volt ismeretlen Gönnert neve. Nem voltak életkorban túlságosan messze egymástól. Származásban és társaságban annál inkább! A Habsburg-Tengermellék egyik neves patrícius családjából a Sárga Veszedelem megfékezésére érkezett olasz nem mérhette magát egyazon szalaggal mint ezt a svábmagyar suszter budapesti műhelyéből ideszökött kalandort.

Accurti az adriai flotta kötelékében érkezett a Távol-Keletre, hogy részt vegyen a Nyolc Hatalom Bosszúszövetsége és a mágikus-félbolond boxer harcosok közötti összecsapásokban. Később, amikor már a pionír brit, francia és japán zászlók mellett már az újonnan érkezettek lobogóiba is bele-belekapott a mongol puszták és a Sárga-tenger közt vágtázó szél, a fiumei tengerész pályája is fellendülni látszott. A monarchia képviseletének titkáraként gyakorlatilag minden fontosabb ügy az ő kezén futott keresztül. A koncesszió építkezéseit felügyelő Hotung Társaság igazgatóinak sorába választotta. És Accurtinak tervei voltak. Felvirágoztatni és méltóvá tenni a többi nagyhatalom kolóniáihoz, és túlszárnyalni a szomszéd Olasz Királyság erkélyes-oszlopos piazzáit! Infrastruktúrát akart adni, kövezett utakat, közvilágítást és villamost akárcsak Trieszt vagy Fiume sugárútjain!


Piazza Regina Elena az Olasz Koncesszióban

De mindez olyan lassan ment... Vagy nem ment sehogyan sem. Átkozott nehéz úgy bármit is elérni, hogy Bécs-Budapest nem küld megfelelő anyagi támogatást - mintha nem is érdekelné a kínai kolónia! Ezért kellett összeállnia mindenféle kínai compradorral, sőt még azt a francúzt is körül kellett udvarolni, csakhogy valami kis tőkéhez jusson a vállalat. Még a saját rezidenciája körül sem sikerült elérni a lápos-vizenyő lecsapolását, hiába adta be az engedélyt, minduntalan elutasították a bürokraták. „De miért lettem én kegyvesztett?”- rágta magát újra és újra, „Mert csak egy talján vagyok? És akkor itt van ez a bandita, az Entente pénzével, meg az összeesküvés tervével, ami elsöpörné ezt a sok mihasznát végre és ráadásul engem tenne meg elnökének!” Mintha csak valami kis isztriai városállam lenne, Signor Accurti elképzelte a vízparton vakítóan fehérlő mészkőfalakat, bájos utcácskákat, macskakővel és olajlámpákkal, még a kínai kulik is tiszta rongyokban loholtak rendezett riksáikkal fel s alá, és még a nyomorúságos hutongok mentén düledező kunyhók is vidámabban rogyadoztak ebben az utópikus Tiencsini Osztrák-Magyar Köztársaságban!

A koncesszió dzsunkákkal zsúfolt folyópart-szakasza 

De mi lesz ha ez a sok rongyos baka és szedett-vedett matróz, hátuk mögött ellenséges ügynökökkel bekvártélyozzák magukat és hűvösre teszik a konzulátus személyzetét? Nem kerülte el éles tekintetét a Gönnert karján megkötött vörös szalag, és semmi kétsége nem volt a kint a kapuban várakozó két borostás ágrólszakadt eszmevilágáról sem. Meglehetős biztos volt benne, hogy az a kettő nem lelkesedik sem a Gotterhalte császár-királyt éltető dallamaiért, sem pedig az ő általa „világösszetartó eszmékként” gyakran emlegetett „tisztelet, becsület, hűség” - hármasért sem tartaná kezét izzó parázs felé. Ez volt pedig az ő világa. Ezt hozta hazulról, a famiglia, aztán a Marineakademie Fiuméban és a tenger mind erre nevelték. Nem érhetett annyit bárhány júdástallér, az árulásnál és rebelliónál pedig nem igen ismert rosszabbakat Ferenc József császári és királyi sorhajókapitánya. Tudta mit kell tennie.

(folyt. köv.)

 

[az első kép forrása: www.willysthomas.net

a második: www.chinakultur.at]

A bejegyzés trackback címe:

https://mennyeiatjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr288491538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása