Sanghaj-környéki utazgatás I./2. - Sanghaj 上海

És akkor jöjjön a Park Hotel 国际饭店, amely 1934-es elkészültétől 1954-ig egész Ázsia legmagasabb épülete volt! Az épületet a Joint Savings Society megrendelésére tervezte, (amelynek különben már székházat is készített még 1923-ban, Sichuan zhong út 四川中路261), amely a 20-as években alakult Kína négy legbefolyásosabb bankjának közös vállalkozásaként. A 22 emeletes, 83,8 méter magas felhőkarcoló közel fél évszázadig uralta Sanghaj látképét. A megrendelő ingatlanbefektetésként készülő szállodája az akkori lóversenypályára nézett, ma ez a Néppark (Renmin Gongyuan 人民公园)a Nanjing xi út 南京西路 mentén. Tagadhatatlan az amerikai befolyás Hudec stílusán, amelyet 1929-ben tett újvilági látogatása során gyűjtött Chicago, New York és San Francisco utcáin. (Erről csak nekem ugrik be Michael Douglas?) De ami a legfontosabb, sikerült megoldania a mérnököket ezidőtájt nyugtalanító süppedékeny mocsaras és homokos sanghaji talaj problémáját; a megerősített betonalapot négyszáz 33 méteres oregoni fenyőre ültette, így minimalizálta a süllyedés lehetőségét. Az építkezés során kínai építőanyagokat is használt, így shandongi 山东 fekete gránit és sötétbarna taishani 泰山 kerámia borítja a külső falakat. A földszint egykor a társaság bankterme volt, ma kávézó-lobbi. A felette található galérián kiállítás található Hudecről és a Park Hotelről, illetve annak köztársaság-kori Kína alatti időszakáról, hangulatáról. A korban a Park Hotel volt „a Hotel“, itt megszállni presztízs-kérdés, státuszszimbólumnak számított. Ma négycsillagos szálloda működik benne a Jinjiang Group 锦江团 tulajdonában. 2006 óta nemzeti örökségvédelem alatt áll.

Klubot, kiadót, hotelt, sőt kórházat, templomot, lakóházat és mozit is tervezett Hudec Sanghajnak. Utóbbi állítólag Ázsia legnagyobb filmszínháza, közvetlenül a Park Hotel szomszédságában áll, ez a Grand Theater 大光明大戏院 avagy mai nevén Grand Cinema 大光明电影院。

A megrendelés a brit kantoni vállalkozótól érkezett, aki egy új színházat akart építeni a kínaiakat rossz fényben feltüntető hollywoodi film (Welcome Danger, 1929) okozta botrány után. Az incidens után a régi mozit bezárták, ennek a helyén kellett Hudecnek egy komoly tervezést igénylő épületet megtervezni. A leginkább egy pizza-szeletre hasonlító területen mégis sikerült egy stílusos és tágas filmszínházat felhúzni, olyannyira, hogy ma a tervrajzot a Royal Institute of British Architects gyűjteményében őrzik. Az art déco épületben nem csak vetítő-, hanem táncterem, kávézó és billiárd-terem is helyet kapott. A vásznon a 20th Century Fox és a Metro-Goldwyn-Mayer filmjei voltak láthatók, illetve koncertekre is jegyet lehetett váltani. Többszöri felújítás után 2009-ben újra megnyitott a több mint 80 éves intézmény, öt új kisteremmel, tetőterasszal és étteremmel.

És ez már csak azért, mert nekem nagyon tetszik, a Normandie Apartments, mai nevén Wukang 武康 épület (Huaihai zhong út 淮海中路 1836-1858), amiről már a Doufukuai is írt korábban. Az 1923-26 között épült házat Hudec még az R. A. Curry cégnél tervezte, az akkor még fennálló Francia Koncesszió területén. Az egykori Route Ferguson és Avenue Joffre közé ékelődött háztömb francia neoreneszánsz stílusú elemeket visel magán. Az épületben több híres kínai művész is lakott, de elhíresült a Kulturális Forradalom (1966-76) idején mint „Sanghaj ugródeszkája“ („上海跳水池“) is, miután sokan ennek tetejét választották utolsó ugrásuk színhelyéül. 1995 óta örökségvédelem alatt áll. (De nem ezért.)

Hudecet 1942-ben Magyarország tiszteletbeli konzuljává választották, mint addigra már Sanghaj elismert és prominens alakját. Állítólag ebbéli minőségében zsidókat is mentett a Gestapo helyi akciói elől. 1947-ben a polgárháború alatt elhagyta Kínát és Svájcba költözött családjával. Később részt vett Rómában Szent Péter sírjának feltárási munkálataiban, majd végül 1948-ban az Egyesült Államokba, Berkeley-be telepedett le. Itt végleg nyugdíjba vonult és átadta magát szenvedélyeinek, a régészetnek és a vallástudománynak. 65 évesen halt meg 1958-ban, egy háztetejének javítása közben kapott szívrohamba. Hamvait kérése szerint hazaszállították szülővárosába, Besztercebányára, ahol ma is nyugszik.

 


Ahonnan az építészeti okosságokat főként vettem:

Hua Xiahong 华下虹 - Michelle Qiao 乔争月 - Kató Siegfried - Boglárka Lukács: Shanghai Hudec Architecture 上海邬达克建筑地图. Tongji University Press 同济大学出版社, 2013


Aki még tovább olvasni Hudecről és épületeiről:

http://doufukuai.blogspot.com/2013/02/hugyecz-nyomaban-vol1-normandie.html?q=hudec

http://urbanista.blog.hu/2008/08/28/az_elso_magyar_felhokarcolo_volt_azsia_legmagasabb_epulete

http://hvg.hu/hvgfriss/2008.03/200803HVGFriss_3114

http://terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/hudec.html

http://terebess.hu/kereskedelem/gyujtemeny/artdeco.html#hudec

http://www.hudecproject.com/en/news

http://www.ladislavhudec.eu/index.php?main_page=index&cPath=67

A bejegyzés trackback címe:

https://mennyeiatjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr835755616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása