Üdvözlök mindenkit, aki e sorokat olvassa! A mai napon a képeskönyvek gyermek-lelkű szerelmeseinek igyekszem kedveskedni, komoly és magasszintű szellemi kihívásra váró olvasóimnak egyúttal az elnézésüket kérem! Így péntek este nehezemre esik történelmi háttérelemzést fabrikálni a francia koncesszió képeihez, ezért úgy döntöttem, hogy a link megosztását megcélzó ezen bejegyzésemben, a Tiencsini Múzeum napsütötte parkjában egy keddi napon készített felvételek mellett egy pár nappal későbbi délutánon tett belvárosi bóklászás bizonyítékait osztom meg.

Mit láthattok a képeken? (Azért nem bírom megállni, hogy egy kicsit ne osszam.)

Az első link képein a város dél-nyugati felén elterülő Hexi (= a folyótól nyugatra) kerületben található, nemrég elkészült (és még készülő) parkot láthattok, amelyben középen egy "zenélő tó", körülötte meg különféle kulturális épületek vannak. A színház épületében még folynak a munkálatok, de a város történetét bemutató, valamint a Szépművészeti Múzeum már látogatható. Nem is hagytam ki, egyik ismerős kínai lány társaságában órák után meglátogattuk mindkettőt. Kicsit felszínesek voltunk néhol, meg siettünk a fél 5-ös zárás miatt, de mivel INGYENES volt a belépés, nem bántam, és azt hiszem még (párszor) vissza fogok menni, márcsak azért is, mert kb. 20 percre van a helytől, ahol most lakom. Belül nem igazán készültek fotók, talán majd legközelebb, legyen annyi elég, hogy sok kiállított tárgy eredeti és szép, sok pedig csak szép. Nekem a taotie maszkok a kedvenceim, Xiaominget a jáde ékszerek nyűgözték le, de ez a képeken nem látszik, azokon inkább az épületek iránt érzett időnként elszabaduló szimpátiám tükröződik.

Aztán vannak ugye a pénteki képek, amikről annyit kell tudni, hogy az egykori francia zóna területén található épületek szerepelnek rajtuk. A sok különböző bank a pénzügyi negyedből ma többnyire a Bank of China alá tartozik, de izgalmas hangulatot adnak a falukon elhelyezett táblák, amiken a száz évvel ezelőtti tulajdonos cég neve szerepel. Van még egy Csing (Qing) dinasztia idején alapított postahivatal is, ami a századforduló reformjai idején épült, és nyugati (angol és német) szakemberek segítségével szervezte meg a levél-kézbesítő szolgálatot. 5 yuanért be is mehettem, és körbenézhettem a tárlatokon, amik más látogató híján kongtak az ürességtől. Nem volt pedig vészes, bár igaz, a sárkányos bélyegeken kívül Gustav Detring német származású, kínai szolgálatban álló tisztviselő képénél csillant fel a szemem, mivel az ő nevével még a szakdogám írása közben találkoztam először. (Tézisem főhőse, egy magyar arisztorókrata, ázsiai utazása során találkozott vele, és hát gondolom jót golfoztak, vagy ilyesmi.) A tárlatot őrző egyenruhás úr pedig tudta, hogy Magyaroroszág fővárosa Budapest és hogy sok kínai él ott, akik ruhát árulnak, meg éttermet vezetnek. Na. Több nem is kell, Ön mindent tud - gondoltam magamban és elköszöntem.

De mivel kezdem elveszteni 6 év alatti olvasóimat, abbahagyom a szövegelést - mert megígértem. Így csak felsorolom a többi kép tartalmát. Volt francia konzulátus és kereskedelmi épületek, valamint barakkok a helyőrség számára, illetve néhány "egyéb" kategóriájú fotó, amit jobbhíján aggatok rájuk, pedig nem érdemlik meg, különösen Lu Hszün (Lu Xun) nem, akinek a szobrát nézve kellemes emlékeim támadtak pár novellájának felderengése kapcsán. Ezek lennének hát, nomeg néhány jómunkásember, akik munkájának köszönhetően ez az ország napról-napra dicsőbb és ragyogóbb lesz!

Múzeumos képek:
https://picasaweb.google.com/114299421426156246939/TiencsiniMuzeumParkjaEsASzepmuveszetiMuzeumSztelesKiallitasa2012November6#

Francia koncessziós terület:
https://picasaweb.google.com/114299421426156246939/FranciaKoncesszioBanknegyed2012November9

A bejegyzés trackback címe:

https://mennyeiatjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr64927198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása