Trebitsch arcai (jobb szélen, fentről lefelé haladva):
a protestáns misszionárius - a brit parlamenti képviselő - a kém - a buddhista szerzetes   

 A sanghaji sztárépítész Hugyecz László és a távol-keleti régiségkereskedő-zsidómentő Komor família után egy méltán híres legenda következik, egy korabeli újságcikk beszámolójából. 

„Trebitsch Lincoln furcsa neve, amely folyton-folyvást csak szomorú hírek hozója volt, ismét felbukkant a múlt héten” - vezette fel az amerikai Newsweek magazin egy tiencsini hírét 1937 október 25-én. „[Tiencsinben] Lincoln csontsovány ópium-kába kulik ajnározásában él, mint Chao Kung apát, egy szent ember. Bő selyemköntösbe bugyolálva kántál örökigazságokat egy buddhista kolostorban és isteni hatalommal uralkodik szolgái hadán, akik nem tudják róla, hogy: Trebitsch Izsák 59 évvel ezelőtt született Pakson, nem messze Budapesttől [nos ezen lehet vitatkozni persze, de az New Yorkból nézve elenyészik az 126 km]. Szülei magyar rabbinak szánták, ő viszont London East Side negyedébe szökött, ahol presbiteriánus lett, majd anglikán, később pedig kvéker. Minden esetben magával térített pár zsidót az új hitének, megnyerve bizalmukat és megtakarításaikat, és még a brit parlamentbe is bejutott liberális színekben (1906) mint Ignatius Timothy T. Lincoln.”

A Rejtő Jenő „igazi Trebitscheként” megismert karakterének ihletője „mint katonai cenzor dolgozott az első világháborúban, és ez újabb perspektívákat nyitott számára: kémnek állt – és, habár megszökött a Scotland Yard elől New Yorkba, elkapták és visszatoloncolták Angliába, ahol lecsukták. Később Közép-Európában bukkant fel a zavaros 1920-as években, ahol bűnrészese volt egy monarchista puccsnak Németországban [Kapp-puccs, 1920], összebarátkozott Adolf Hitlerrel – aki azokban az időkben ugyancsak zsidók bizalmát és pénzét nyerte el - és balkáni zavargásokat szított.

Amint megforrósodott lába alatt a talaj, Trebitsch misztikusnak állt Indiában. 1934-ben üzletet próbált nyitni egy buddhista kolostorral Magyarországon, de nem rövid úton kitessékelték az országból. Múlt héten éppen a rivaldafényben sütkérezett, mint Kang Teh [Puyi, az utolsó kínai császár], Kína volt császára tanácsadója, jelenleg Mandzsukuó [észak-kínai Japán bábállam] uralkodója és a legesélyesebb jelölt a Sárkányos Birodalom vezetőjére, amelyet tokiói ügynökök igyekeznek feléleszteni Észak-Kínában.

<Ne legyenek kétségeik> - intette a háborús tudósítókat Trebitsch Tiencsinben - <egy új birodalom emelkedett fel a világban – egy hatalmasabb Japán Birodalom, amely bizton hoz igazságosabb, elfogadhatóbb feltételeket a Földön, mint amilyeneket a keresztények alkottak.>”

 

Forrás: Abbot „Chao Kung” in New Role – Heads Japan „Truth League”. The China Weekly Review: Dec. 4. 1937.

Trebitschről magyarul: Wikipedia, Terebess Ázsia Lexikon, UrbanLegends, Tiboru blog 

angolul: Wikipedia, Biography of the Foreign Monk Zhao Kong, Shooting Parrots, Dieselpunks 

Könyvek:

Gömöri Endre: Az igazi Trebitsch. Kozmosz könyvek, 1985.

Bernard Wasserstein: The Secret Lives of Trebitsch Lincoln. Yale University Press, 1988.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mennyeiatjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr578777252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása