Még októberben történt, hogy Fucsouból (Fuzhou) tartottam hazafelé a gyorsvonaton, amikor a - természetesen kínai nyelvű - Mission Impossible 2. körülbelül negyedszeri végignézését megszakítva, útitársam akadt valahol Sandong (Shandong) tartományban. Az angolul is jól beszélő Lu Rómában tanult, és most is éppen egy konferenciáról jött, amin mint doktorandusz vett részt. De mert túlságosan kimerítette szellemileg az a pár nap, és volt kis ideje, úgy érezte, hogy mielőtt visszatér Pekingbe, megmássza a Taisan (Taishan) hegyet. Tetszett a lazaság, ahogyan "hazafelé menet felugrott kicsit" az 1500 m magas szent hegyre, és hamarosan hosszú beszélgetésbe merültünk mindenféléről Csu Ge-liangtól (Zhu Geliang), a Három Királyság kora-beli (i.sz. 220-280) zseniális hadvezértől egy '50-es években Magyarországon járt rendező két fiáig, akiket apjuk a magyar fővárosról nevezett el.

John Woo egész jól sikerült filmje Csu Ge-liang korszakából, egy híres csata köré rajzolt nagyszabású hőseposz a Kína egyesítéséért folytatott küzdelmekben.

Amennyit megtudtam a "BudaPest-fivérekről" Lu-tól, majd később olvasgatva a neten, az a következő. Az apa, bizonyos Csen Csiang (Chen Qiang) színészként érkezett a budapesti Operaházba, ahol a Fehér hajú lány c. darabot adták elő. Itt érte fia születésének híre, akit állítólag később a Halászbástyáról megcsodált város után Csen Bu-dának (Chen Buda 陈布达) nevezett el. Később hazatérve második fia, ezúttal a felesége jóvoltából a Pei-szi (Peisi 佩斯) nevet kapta, Pest mandarin kiejtése szerint.

A két testvér apjuk nyomdokait követve a szórakoztató pályát választotta, Bu-da  énekes-előadóművész, öccse vígjátékokban szerepel. "Pest" (Pei-szi) a híresebb, időnként népszerűsíti is névedó városát reklámfilmekben. Az alábbi linken található videón 1:48-tól láthatjuk a színészt Budapesten a CCTV 1 műsorában.

Aztán ráadásként, függetlenül a testvérpártól íme egy reklám videó, amelyben egy kínai lány "valami mesés kis kelet-európai városban" érzi magát, miután megvette nagyon trendi mobilját, és ezzel kiszabadult az otthoni mókuskerékből.

http://activity.oppo.com/modules/ulike/

A bejegyzés trackback címe:

https://mennyeiatjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr714970821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása