A piros boxer védelmezzen!

2014.01.04. 07:42

Itt az új év, január 1-től 2014-et írunk gyakorlatilag az egész világon a gregoriánus naptárt követve, de - mint azt sokan tudják - nem így a hagyományos kelet-ázsiai időszámítás szerint! Idén a - Hold járásának megfelelően - január 31-el indul a ló (马 ma) éve, ami a tavalyi - február 10-én kezdődött - kígyó (蛇 she) fémjelezte esztendőt váltja.

De miért izgat ez engem egy cseppet is azon túl, hogy végül is valami letagadhatatlan közöm csak van a kínai kultúrához? (Ti. benne élek egy ideje és egyet s mást tanítottak kitűnő tanáraim az ELTE-n. Vivant professores.) A Középső Birodalom műveltségét szinte minden ponton átszövi az állatövi jegyek és az azokhoz kapcsolódó szimbólumok, hagyományok, hiedelmek fonala, a megfelelő házastárs megtalálásától a pekingi Régi Nyári palota (圆明园)hányatott sorsú bronz-állatfejeiig. (A Második Ópiumháború alatt francia és brit csapatok által felgyújtott és kirabolt palota kincseit Jackie Chan és régészcsapata szerzi vissza az elég idétlenre és kicsit nacionalistára sikeredett Chinese Zodiac című filmben.)

Állatövi jegyek

Szóval mire fel ez az egész bejegyzés és észosztás (már megint)? Hát saját évjáratom, az 1990-es esztendő dicső szülöttei számára van most jó (vagy majd meglátjuk...) hírem! Rajtuk kívül még az 1978-as, 1966-os, 1954-es, 1942-es, 1930-as, 1918-as ... generációkhoz illetve az ifjú 2002-esekhez szeretnék elsősorban szólni! Viseljetek/viseljenek büszkén minél több piros színű ruhát, minél „lejjebb“ annál jobb! Piros színű alsónemű, karkötő, ékszer, öv mind rendkívül hasznos lehet ebben az évben, sok kellemetlenségtől óvhat meg mindannyiunkat! (Aki nem tartozik a fent említett kategóriákba, az se keseregjen, jó tanácsaim számukra is hasznosak lehetnek zodiákusuk sorra kerülésének éveiben!)

Miről van szó? Hát arról, hogy mint azt sokan sejtik, Mao elnök országában a piros ( 红 hong)szín óriási népszerűségnek örvend, de nehogy azt higgyük, hogy mindez csak a Hosszú Menetelés rettenthetetlen hőseinek köszönhető! Valamivel a kommunisták előttig, az ún. primitív társadalmakig vezetik vissza a hanok különös vonzódását a szivárvány első színéhez. A Nap, a vér és a tűz színéhez az ünneplés, a siker, a bátorság, az igazság jelentéseit társították. Ahogy Róma, majd Bizánc nyomán az európai kultúrában is a hatalmat és az előkelőket illette meg a bíbor vagy a skarlát, úgy Kínában is a az uralkodó osztály kiváltsága volt a cinóberből, sáfrányból vagy cirokból (apropó Mo Yan 莫言 Zhang Yimou 张艺谋 által megfilmesített regénye a Vörös cirokmező!) nyert szín használata. Elég csak a Tiltott Város csarnokainak falára gondolni, vagy a klasszikus regényre a Vörös szoba álmára, ami már címe alapján sejteti velünk, hogy nem a verejtékes szegényparaszti mindennapokba fog elkalauzolni.

Tiltott Város

Különleges alkalmakkor azonban minden társadalmi rétegben szokásban volt a vörös/piros használata. A menyasszony esküvői ruhája, a chinatown-ok jól ismert lámpása, és Holdújév (春节 Chunjie) szinte minden kelléke mind az ősi színszimbolikát követi. Ugyanis a vörös elűzi a gonoszt és megvédi a testet (ld. alsóruha), segít elkerülni a balszerencsét és jószerencsét hoz. (Nem nehéz ezek után elképzelni, hogy mennyire lehetett nehéz a XX. században a világ többi pontján ekkor már inkább csak a forradalom színeként ismert vörös zászló meghonosítása. Még a köztársasági Guomindang -zászló nagy részét is a vörös tette ki - ld. Tajvan zászlaját)

De miért pont most kell felvennie mindenkinek a piros tangáját? Hát adott ugye a kínai asztrológia 12 állatövi jegye, amelyek évről évre váltják egymást. A fentebb már említett 12 éves ciklus szerint, idén a ló évében születettek „kerülnek sorra“ (ez az év számukra az ún. 本命年 benmingnian), az én esetemben ez a második jubileum értelemszerűen. Szóval a „lovaknak“ különösen óvatosnak kell lenniük ezen Újév során, próbatételek és nehézségek várhatják őket, amik ellen jobb felkészülni egy pár piros zoknival vagy alsónadrággal. Mivel - mint megtudtam a napokban egy kínai barátomtól, akinek nagymamája mondta, hogy - a karkötő is elég nagy hatásfokkal véd, igencsak megnyugodtam, ugyanis ha jól számolom lassan nyolcadik éve viselem a még gimis bodrogi evezőstábor emlékét őrző vitorlás-madzagot a csuklómon. (Aki levágta a sajátját szalagavatóra, esküvőre stb. hivatkozva, az remélem kicsit megszeppent most.)

Piros bugyi Karkötő

Tehát van még szűk egy hónap, hogy mindenki beszerezze a szellemirtó és a szerencsehozó bugyiját, uzsgyi!

Nem túl késő

A bejegyzés trackback címe:

https://mennyeiatjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr15721564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása