Bent ülünk az intézet közepes befogadóképességű tárgyalótermében, azt hiszem itt ül a modern törisek nagy része. A lekerekített, hosszú sötétbarna asztal körül foglaltak a székek, de a fal mellett végigrakott helyeken is akadnak hallgatók. Az asztalfőn rekedt hangját lejjebb-feljebb állítja (ahogy az előadás izgalmai megkívánják) a nancsingi professzor úr, Tajvan szakértője, „híres ember“ (名人) - ahogy a konferenciasorozat aposztrofálta. Humoros embernek tűnik különben, bár csak minden harmadik poénján sikerül mosolyommal részt venni a többiek elismerő morajlásában. (Nem az ő hibája természetesen, van még mit fejlődni az anyanyelvében.)

img_20150519_164607.jpg(balszélen Cui úr, tőle jobbra a proffok, mögöttük és mellettük a töltő-apródok)


Ahogy szárad a torka, ürül a papírpohárkája - nyilván elfelejtette a kötelező forró vizes termoszt. Hallatlan! nem mellesleg. (Forró vizet - azaz reshui-t 热水 - saját megfigyeléseim alapján úgy 35 Celsius fokos levegő hőmérsékletig tűnik kötelezőnek inni Kínában, mert ugye mindenre jó, és egészséges.) De nem kell aggódni Cui professzor úrért, rangsor szerint pattannak fel a Phd-sek utánpótolni a szünetben a forróvizes tartályból előre feltöltött nagy termoszokból az éltető nedűt. (A konferencia-hangulatért felelős 0,75-ös Nestlé flakonokból a világért sem inna senki.)

a szett

Ahogy azon merengek, hogy milyen szép konfuciánus tett a tisztelendő tanár úr kiszolgálása, a rangsor már az én csoporttársamig ért (vagy ki tudja, kalandor módon önjelölt töltögetőnek lépett elő, holmi kegyenc-remények délibábjában?). A vékonyka, nagy szemüveges leány már serényen osztja is az italt az előadónak, majd az intézetvezetőnek, aztán az óraadónak, ahogy kell, tartja a rangsort.
Nemes etikett, és talán jó alkalom a tiszteletadásra is, ki tudja, mennyivel könnyíti meg egy pohár forró víz az ember vizsgáit a szemeszter végén?

(a forró víz kultúrájáról bővebben a következő bejegyzésben)

A bejegyzés trackback címe:

https://mennyeiatjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr857474808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chouwen · http://doufukuai.blogspot.com 2015.09.18. 17:35:14

Kínában minden professzor kurva híres. Nem bírnék már végigülni még egy kínai előadást 笑 Meddig leszel még az egyetemen?

matyko 2015.09.19. 08:33:52

@skandallum: még van két évem hivatalosan a kurzusból. Neked?

Chouwen · http://doufukuai.blogspot.com 2015.09.19. 08:53:40

@matyko: Sok sikert akkor! Haha, januárban végeztem szerencsére!
süti beállítások módosítása